światła do jazdy dziennej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dadrl
    Classic
    • 2010
    • 22

Zamieszczone przez daszek
    Zamieszczone przez dadrl
    Nie ma? Czyżby? A dane z policji to co, pies?
    LOL, jakie dane???? (pyt. retoryczne)
    Z systemu SEWiK. Mówi ci to coś?

Zamieszczone przez daszek
    Zamieszczone przez dadrl
    I co z tego? Jaki to ma wpływ na bezpieczeństwo?
    :shock:

nie no, w ogóle, żadnego nie ma. :lol:

EOT.
    Żadnego to może nie, jeśli już to negatywny, co widać po tym co się stało po kwietniu 2007 r.

A co tam, może coś do niego dotrze: http://dadrl.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=615

Widać, że o bezpieczeństwie ruchu drogowego pojęcie masz mizerne.

Kierowcy (a raczej kierujący - w tym rowerami również), spowodowali w 2008 roku 38 300 wypadków z 49 000 ogólnej liczby … to może wg. Ciebie oznacza , że za resztę wypadków winne są ufoludki …. nie wnikam.

Światła nie są winne wszystkim wypadkom - ale zwiększają ich ilość (jak widać w wynikach naszego kraju oraz innych państw - zwiększają o około 10% liczbę wypadków) - dlaczego ? gdyż włączone w dzień światła niepotrzebnie wyróżniają samochody ponad innych uczestników ruchu jak piesi, rowerzyści, motocykliści, kierujący skuterami czy motorowerami a także pojazdy straży pożarnej czy karetki pogotowia. Na to nie mają wpływu tylko kierowcy - to jest czynnik dodatkowy i wystąpił on nie tylko w naszym kraju po wprowadzeniu nakazu jazdy na światłach nie tylko w nocy , deszczu i tunelu ale również w dzień przy dobrej pogodzie (około 77% przebiegu pokonywanego samochodem nie ma konieczności używania świateł w dzień - oczywiście w krajach bez nakazu). Stało się to z takim samym skutkiem - czyli nakaz = większa liczba wypadków i ofiar …

Fakt - lepiej widać światła w wielu sytuacjach … ale czy to znaczy , że jest bezpieczniej ?

Po pierwsze światła w wielu przypadkach utrudniają ocenę prędkości i odległości zbliżającego się z przeciwka pojazdu, w dzień wprawdzie nie oślepiają - ale potrafią razić zupełnie tak jak odbijające się od szyby słońce … pewnie znasz taką sytuację .. a gdy słońce odbija się w przedniej szybie pojazdu który za chwilę masz minąć to widzisz go lepiej czy gorzej ? Czy lepsza widoczność na ciemnym leśnym odcinku nie okaże się czasem zgubna dla rowerzystów lub pieszych poruszających się w tym samym cieniu ? Kiedyś przynajmniej w leśnym cieniu kierowcy nie wyprzedzali - bo nie widzieli czy mają pustą drogę przed sobą - a dziś ? Nie ma świateł z przeciwka to znaczy, że można wyprzedzać ? Ilu już dało się nabrać ?

Druga sprawa to zwyczajne zużycie elementów oświetlenia auta - to , że światła jeszcze świecą - niekoniecznie znaczy , że dobrze. Podczas pracy reflektora wszystkie elementy znacznie się nagrzewają - w nocy czy w czasie deszczu jest zimniej i reflektor jest chłodzony. W dzień w mocnym upale reflektor nagrzewa się znacznie mocniej , dodatkowo gdy stoimy w korku lub kolejce do świateł/przejazdu kolejowego nie ma powietrza opływającego auto więc nagrzeje się jeszcze bardziej. Nie wierzysz ? Dotknij w dzień swoich reflektorów - rękę masz 10-20 cm od żarówki a jakie to ciepło. Wypalone odbłyśniki i zmatowione klosze nocą nie będą świecić tak jak powinny - choć świecić będą … Jakie to ryzyko dla poruszających się po zmroku pieszych i dla samych kierowców?

Trzecia sprawa to czas - poprzednio , gdy nie było obowiązku włączania świateł około 70-80% przebiegu samochodu można było pokonywać bez konieczności włączania reflektorów. Jak łatwo wyliczyć na światłach podczas jazdy nocą, czy w okresie zimowym przy pokonaniu 20 tys km rocznie na światłach przejeżdżaliśmy 4-6 tys km … w ciągu 10 lat 40-60 tys km. Jak wyglądają reflektory auta po 10 latach eksploatacji ??? Świecą słabo Dziś ten 10 letni przebieg z koniecznością użycia świateł pokonujemy w 2-3 lata a licząc wyższe temperatury panujące latem elementy zużywają się jeszcze szybciej. I tak 4-5 letni samochód jeżdżony zawsze na światłach świeci z taką siłą jak 20 a nawet 30 letni dajmy na to Mercedes W123 “beczka” z fabrycznymi światłami czyli conajmniej kiepsko.

Dlatego światła do jazdy dziennej (osobne niż mijania) to bardzo dobry pomysł. Jeżdżenie na światłach mijania w dzień to tylko zwiększanie ryzyka wypadkości na drogach…. A jeszcze lepszym pomysłem jest jazda bez świateł w dzień - podczas ostatniej wizyty w Niemczech zauważyłem , że tylko 3-5% kierowców z Polskimi rejestracjami jedzie po przekroczeniu granicy z włączonymi światłami - 95-97% miało wyłączone światła.

U nas są głosy , że tak jest bezpieczniej - cóż fakty mówią co innego
    Że auto wcale więcej nie spala i nie zanieczyszcza środowiska bardziej - cóż fakty mówią co innego
    Że to uratowało komuś życie - niestety , ale fakty mówią , że większej liczbie zabrało
    Że żarówki kosztują grosze - niestety, światła nie składają się tylko z żarówek dyndających luźno na kablach
    Że wypadki to wina tylko i wyłącznie kierowców - cóż , fakty mówią co innego
    Że gdzieś tam mają lepsze drogi to nie potrzebują świateł w dzień - cóż, nasze drogi nie staną się lepsze ani bardziej bezpieczne gdy kierowcy włączą światła - przeciwnie - staną się jeszcze bardziej niebezpieczne bo co TRZECI GINĄCY NA DROGACH UNII EUROPEJSKIEJ PIESZY/ROWERZYSTA - to POLAK !! Rocznie ginie u nas 2400/2500 “niechronionych” uczestników ruchu gdy w 27 państwach Unii Europejskiej o 10 krotnej liczebności ludności rocznie ginie 8000 takich uczestników ruchu (liczba łącznie z wynikiem Polskim).
    Lepiej widać samochody - cóż sztuczna ingerencja w widoczność obiektów na drodze nie zawsze da dobry rezultat.
    Że ktoś się powstrzyma od wyprzedzania widząc światła - cóż - liczba “czołówek” po wprowadzeniu nakazu wcale nie spadła. A jeśli ktoś się nie powstrzyma a wręcz przeciwnie źle oceni odległość i prędkość pojazdu z przeciwka ? A jeśli nie będzie świateł to będzie wyprzedzał i potrąci pieszego idącego leśną drogą skrajem jezdni ? Czy to jest dobre ?

Komentarz

• grajewiak
      Rider
      • 2010
      • 582
      • Jeep

Zawsze można różne wnioski wyciągać... ja np wyciągam z tego co napisałeś taki wniosek, że piesi i rowerzyści powinni nosić odblaskowe ubranka (kamizelki np, albo takie paski jak się przedszkolakom zakłada).
      Ale Ty wyciągnąłeś taki: trzeba zgasić światła. Ale masz do tego prawo.
      Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
      Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• dadrl
        Classic
        • 2010
        • 22

Zamieszczone przez grajewiak
        Zawsze można różne wnioski wyciągać... ja np wyciągam z tego co napisałeś taki wniosek, że piesi i rowerzyści powinni nosić odblaskowe ubranka (kamizelki np, albo takie paski jak się przedszkolakom zakłada).
        Ale Ty wyciągnąłeś taki: trzeba zgasić światła. Ale masz do tego prawo.
        To sobie noś, zwłaszcza w 30-stopniowym upale. A innych do tego nie zmuszaj, zwłaszcza że takie odblaski w dzień na pewno ci pomogą. Bo taki odblask pewnie ma 55W jak żarówka świateł mijania.

Komentarz

• grajewiak
          Rider
          • 2010
          • 582
          • Jeep

Przepraszam ale ja nikogo do niczego nie zmuszam.

Komentarz

• dadrl
            Classic
            • 2010
            • 22

Przepraszam ale ja nikogo do niczego nie zmuszam.
            No i niech tak zostanie.
            A póki co każdy użytkownik drogi ma według konstytucji takie same prawa, a nakaz świecenia w dzień jest wysyłaniem rowerzystów i pieszych na śmierć.

Komentarz

• smug
              Ambiente
              • 2009
              • 160

Zamieszczone przez dadrl
              , a nakaz świecenia w dzień jest wysyłaniem rowerzystów i pieszych na śmierć.

Bardzo ciekawe stwierdzenie, jaki wpływ ma jedno na drugie?
              Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• dadrl
                Classic
                • 2010
                • 22

Zamieszczone przez smug
                Zamieszczone przez dadrl
                , a nakaz świecenia w dzień jest wysyłaniem rowerzystów i pieszych na śmierć.

Bardzo ciekawe stwierdzenie, jaki wpływ ma jedno na drugie?
                Nie chce mi się tłumaczyć setny raz.

Komentarz

• grajewiak
                  Rider
                  • 2010
                  • 582
                  • Jeep

smug, to jest myślenie w stylu: ...po wyrwaniu 6 nogi mucha straciła słuch.
                  Nie wiem czy jest sens z tym dyskutować...

Komentarz

• dadrl
                    Classic
                    • 2010
                    • 22

Obecnie pewnie nie ma. Najpierw trzeba dorosnąć do myślenia mózgiem zamiast tvn.

Człowiek chyba ma rację: http://dadrl.pl/komentarze?c=9530

Komentarz

• smug
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 160

Zamieszczone przez dadrl
                      Obecnie pewnie nie ma. Najpierw trzeba dorosnąć do myślenia mózgiem zamiast tvn.

Proponowałbym, przestać obrażać ludzi. A z ciekawości jakim drogi użytkowniku samochodem się poruszasz?
                      Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• dadrl
                        Classic
                        • 2010
                        • 22

Zamieszczone przez smug
                        Zamieszczone przez dadrl

Proponowałbym, przestać obrażać ludzi. A z ciekawości jakim drogi użytkowniku samochodem się poruszasz?
                        Ja nie obrażam, to kolega grajewiak obraża moją inteligencję.

Komentarz

• genesis
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 232

Niech od razu założą kaski z białym migającym światłem, a co będziemy się rozmieniać na kamizelki, piesi niech też święcą :diabelski_usmiech Jutro kupuje światła dzienne dla mojej babci.
                          Może zabrzmiało jak sarkazm, ale ja nie chcę nikogo obrażać, po prostu coś w tym jest, że 95 % krajów świata nie ma tego obowiązku, ale w Polsce nagle poczuli się niebezpiecznie i chcą zmieniać świat. Nie jest to dziwne?
                          DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• dadrl
                            Classic
                            • 2010
                            • 22

Zamieszczone przez Maicroft
                            A po co przyjmowala mandat, trzeba bylo im powiedziec zeby sie palneli w glowe i niech pisza wniosek do sadu.

No ale z drugiej strony albo 500zl za predkosc, albo 200zl za swiatla, to moze lepiej za swiatla
                            Mandat za brak świateł w dzień to 100 zł.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez dadrl
                              A po co przyjmowala mandat, trzeba bylo im powiedziec zeby sie palneli w glowe i niech pisza wniosek do sadu.

No ale z drugiej strony albo 500zl za predkosc, albo 200zl za swiatla, to moze lepiej za swiatla
                              Moze jest znow 100, kiedys bylo 200, mnie to generalnie dynda, ale jak to ktos tu trafnie zauwazyl, za cos mandat musieli wystawic, jak kierowca chcial isc na ugode
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• dadrl
                                Classic
                                • 2010
                                • 22

Zamieszczone przez dadrl

Moze jest znow 100, kiedys bylo 200, mnie to generalnie dynda, ale jak to ktos tu trafnie zauwazyl, za cos mandat musieli wystawic, jak kierowca chcial isc na ugode
                                Nigdy nie było 200.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

No nie do konca kolego:

Jazda bez wymaganych świateł od zmierzchu do świtu art. 51 ust. 1 -200 zl
                                  Jazda bez wymaganych świateł od świtu do zmierzchu art. 51 ust. 1 lub 2 - 100zl
                                  Jazda bez wymaganych świateł pojazdami niewyposażonymi w światła mijania, drogowe lub do jazdy dziennej art. 51 ust. 6 - 100zl
                                  Jazda bez wymaganych przepisami świateł w tunelu, niezależnie od pory doby art. 51 ust. 1 lub ust. 6 - 200zl

Ale za wlaczone swiatla dzienne w OII jadac w tunelu mozna wlasnie dostac moje 200zl. Bo DL nie sluza do jazdy w tunelu, a tuneli kilkanascie w Polsce mamy.

Tak samo podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza o czym wielu zapomina i jezdzi na DL podczas padajacego deszczu albo sniegu :idea:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• dadrl
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 22

No nie do konca kolego:

Jazda bez wymaganych świateł od zmierzchu do świtu art. 51 ust. 1 -200 zl
                                    Jazda bez wymaganych świateł od świtu do zmierzchu art. 51 ust. 1 lub 2 - 100zl
                                    Jazda bez wymaganych świateł pojazdami niewyposażonymi w światła mijania, drogowe lub do jazdy dziennej art. 51 ust. 6 - 100zl
                                    Jazda bez wymaganych przepisami świateł w tunelu, niezależnie od pory doby art. 51 ust. 1 lub ust. 6 - 200zl

Ale za wlaczone swiatla dzienne w OII jadac w tunelu mozna wlasnie dostac moje 200zl. Bo DL nie sluza do jazdy w tunelu, a tuneli kilkanascie w Polsce mamy.
                                    A to żona kolegi jechała w tunelu? Nigdzie o tym nie napisał.

Tak samo podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza o czym wielu zapomina i jezdzi na DL podczas padajacego deszczu albo sniegu :idea:
                                    I co, nie widać ich?

Komentarz

• roberta
                                      Rider
                                      • 2006
                                      • 413
                                      • Superb III (3V3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez dadrl

I co, nie widać ich?
                                      przednie to widać ale z tyłu ciemno
                                      pozdrawiam
                                      roberta

Skoda SuperB 1,4 TSI iV Hybryda

http://chomikuj.pl/Roberta9

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Tak sobie poczytałem tych przeciwników jazdy na światłach przez cały rok i... nie wiem czemu tak się boją tych świateł nadal. Głupi jestem :roll:
                                        Ponieważ żyjemy w Polsce wszelkie dodatkowe środki ostrożności są wskazane na naszych drogach pośród wspaniałych kierowców jaki wydaje nasz kraj

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Zamieszczone przez dadrl
                                          A to żona kolegi jechała w tunelu? Nigdzie o tym nie napisał.
                                          Luzik to niech bedzie ze mogla jechac tam gdzie nie ma tunelu i dostalaby jednak 100zl, lecz gdyby byl tunel i/lub padal deszcz to moglaby dostac te 200zl.

Zamieszczone przez roberta
                                          dadrl napisał/a:

I co, nie widać ich?

przednie to widać ale z tyłu ciemno
                                          J.W. Ciemnosc widze, w koncu po to swiecisz swiatla zeby byc widocznym i tu jest dla mnie niekonsekwencja przepisow. Bo przod mamy juz oswietlony, a tylu nie widac to ryzyko niezauwazenia spadlo o 50%, ale to dalej tylko 50% :roll:
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• slavi
                                            Rider
                                            • 2004
                                            • 422

ciemonsc widze, w koncu po to swiecisz swiatla zeby byc widocznym i tu jest dla mnie niekonsekwencja przepisow. Bo przod mamy juz oswietlony, a tylu nie widac to ryzyko niezauwazenia spadlo o 50%, ale to dalej tylko 50% :roll:
                                            Ponadto zwiększyła się liczba wypadków z pieszymi.
                                            Pieszy jest nieoświetlony w żaden sposób tym samym mniej widoczny.
                                            Nie bez powodu w Europie są dyskusje nad zasadnością tego przepisu.

Komentarz

• dadrl
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 22

Zamieszczone przez hotrain
                                              Tak sobie poczytałem tych przeciwników jazdy na światłach przez cały rok i... nie wiem czemu tak się boją tych świateł nadal. Głupi jestem :roll:
                                              Ponieważ żyjemy w Polsce wszelkie dodatkowe środki ostrożności są wskazane na naszych drogach pośród wspaniałych kierowców jaki wydaje nasz kraj
                                              Gdyby światła pomagały, to bym złego słowa nie powiedział.
                                              A tak nie jest, dodatkowo szkodzą. 500 osób rocznie zabitych to mało?

[ Dodano: Pon 19 Lip, 10 15:48 ]
                                              Zamieszczone przez slavi
                                              ciemonsc widze, w koncu po to swiecisz swiatla zeby byc widocznym i tu jest dla mnie niekonsekwencja przepisow. Bo przod mamy juz oswietlony, a tylu nie widac to ryzyko niezauwazenia spadlo o 50%, ale to dalej tylko 50% :roll:
                                              Ponadto zwiększyła się liczba wypadków z pieszymi.
                                              Pieszy jest nieoświetlony w żaden sposób tym samym mniej widoczny.
                                              Nie bez powodu w Europie są dyskusje nad zasadnością tego przepisu.
                                              Dodam rowerzystów, motocyklistów oraz tzw. kompensację ryzyka w przypadku reszty kierowców.

Komentarz

• Morgoth
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1116

Zamieszczone przez dadrl
                                                Dodam (...) motocyklistów
                                                Nie da się w PL kupić nowego motocykla, w którym światła nie włączane byłyby automatycznie po odpaleniu silnika. Co więcej każdy szanujący się serwis odmawia wyłączenia tej opcji. W sumie pomysł nie jest zły, bo jednoślady naprawdę ciężko jest zauważyć, z uwagi na ich prędkość i mobilność/ruchliwość/(vulgo) nagłe zmiany miejsca na drodze.
                                                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                                G.B.Show

Komentarz

• dadrl
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 22

Zamieszczone przez Morgoth
                                                  Zamieszczone przez dadrl
                                                  Dodam (...) motocyklistów
                                                  Nie da się w PL kupić nowego motocykla, w którym światła nie włączane byłyby automatycznie po odpaleniu silnika. Co więcej każdy szanujący się serwis odmawia wyłączenia tej opcji.
                                                  A tak konkretnie, to co to ma do rzeczy?

Zamieszczone przez Morgoth
                                                  W sumie pomysł nie jest zły, bo jednoślady naprawdę ciężko jest zauważyć, z uwagi na ich prędkość i mobilność/ruchliwość/(vulgo) nagłe zmiany miejsca na drodze.
                                                  Zgadza się.
                                                  Tyle, że wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w którym kościele.

Komentarz

• Morgoth
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1116

Z Twojego posta wynika że jesteś przeciwnikiem świateł, bo
                                                    Zamieszczone przez dadrl
                                                    Gdyby światła pomagały, to bym złego słowa nie powiedział.
                                                    i dalej krytykujesz ich używania przez
                                                    Zamieszczone przez dadrl
                                                    Dodam rowerzystów, motocyklistów ...
                                                    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                                    G.B.Show

Komentarz

Pracuję...